Hva skjer i svangerskapet?

gravid med storesøs.jpg

Måned 1 (uke 4-8)

Uke 4
Kanskje har du positiv graviditetstest nå? Slimproppen er dannet i mormunnen og beskytter mot infeksjoner utenfra.
Mini i magen: Genetisk byggemateriale og kjønn er allerede bestemt, og anlegg til hud, tarmkanal, lunger nervesystem, muskler og blodkar er allerede klart

Uke 5
Du kan oppleve stikking og ubehag nederst i magen, noen tror det er menstruasjon på vei. Kanskje må du tisse ofte? Det er livmoren som har begynt sin vokseprosess og klemmer på blæren.
Mini i magen: Er nå festet til livmoren. Morkaken dannes. Mini er blitt 2 mm lang, ryggrad dannes og hjernen er delt i sine to halvdeler.

Uke 6
Kjenner du på en økt slitenhetsfølelse? Lytt til kroppen din, mange prosesser foregår i kroppen din nå, og du har behov for mer hvile. Noen begynner også å bli kvalme, da hjelper det med hyppige, små måltider og igjen nok hvile. Livmoren er like stor som en tennisball.
Mini i magen: Har en bitteliten kropp med små knopper til armer og bein. Anlegg til øyne, ører og tenner er klart.

Uke 7
Bestill din første time til svangerskapskontroll, enten til jordmor eller fastlege, kanskje du ønsker begge? Graviditetshormoner begynner å herje, og dette kan gi deg lavere blodtrykk som fører til svimmelhet. Brystene og brystvortene begynner å vokse og kan være ømme. Areola (brunt område rundt brystvorten) blir mørkere. Dette for å forberede brystene til amming.
Mini i magen: Er nå på størrelse med et oliven og vokser ca 1 mm om dagen. Babyens hjerteslag er synlige på ultralyd. Barnets puls slår uregelmessig og det dobbelte av din egen puls (mellom 110-160 bpm).

Uke 8
Den stadig voksende livmoren kan kjennes som mensmurringer, dette pga ligamentene livmoren festes i blir strukket.
Mini i magen: Hodet er synlig på ultralyd, samt de små knoppene som blir til armer og bein. Navlesnoren (overfører næring og oksygen fra deg til barnet) er ferdigdannet.

Gravid 2 (8-12)

Uke 9
Hello hormones! Kjenner du graviditeten på kroppen? Det er helt normalt ;)
Mini i magen: Har nå blitt like stort som et jordbær. Nå kan mini bøye albuer og knær. Bitte bittesmå tær og fingre er dannet.

Uke 10
Nå kjenner en del at buksene føles stramme, kanskje du allerede skal investere i en behagelig gravidbukse? Livmoren er nå som en appelsin og trykker tarmer og urinblære oppover. Du kan kjenne deg litt stappmett og gravidtetshormoner gjør at tarmene jobber litt tregere, som igjen kan gi forstoppelse eller følelse av oppblåsthet.
Mini i magen: Lille plomme <3 Nå er faktisk alle organer ferdig anlagt! Men de har mye utvikling igjen før lille baby kan komme å hilse på.

Uke 11
Du nærmer deg ”det glade andre trimester”! Mange kjenner nå på en økt energi og en reduksjon i kvalme. Nyt det!
Mini i magen: Vokser i en rasende fart! Kroppslengden skal dobles bare på 3 uker. Kjønnet kan bli synlig.

Uke 12
Livmoren har vokst seg ut av bekkenet ditt. Men kulen på magen kan la vente på seg.
Mini i magen: Er en aktiv liten krabat, selv om du ikke kjenner det. Mini kan åpne og lukke munnen, og det drikker fostervann. Tenk, nå er mini som et lite menneske <3

 

nygravid.jpg

 

Gravid 3 (12-17)

Uke 13
Magen vokser seg gradvis større, og det er fortsatt normalt med stikkende smerter på siden av magen pga strekk av ligamenter.
Mini i magen: Mini har fått rød og gjennomsiktig hud. Beina har nå blitt lengre enn armene.

Uke 14
Livmoren er på størrelse med en grapefrukt. Hormonpåvirkning gir deg økt pigment, husk derfor høy solfaktor for å unngå unødige pigmentflekker. Noen får en mørk linje fra navle ned til symfysen, dette skyldes hormoner og forsvinner etter fødsel.
Mini i magen: Kroppen vokser enormt i lengde. Ved sterkt lys mot magen, vil nå mini vende seg vekk. Mini kan nå rynke pannen, heve øyenbryn, hikke og strekke seg.

Uke 15
Dette er ofte en fin periode for den gravide kroppen <3
Mini i magen: Mini kan nå høre lyder fra hjertet ditt og tarmene dine.

Uke 16
Kanskje har du begynt å gå opp litt i vekt? Kanskje ikke? Begge deler er like normalt, dette er veldig individavhengig.
Mini i magen: Er gode 100 g. Kroppen er dekket av hår, dette forsvinner mer mot termin, slik at håret da er synlig på hode, øyenbryn og øyenvipper.

Uke 17
Ultralyd nærmer seg! Den ordinære ultralyden foregår normalt mellom uke 17-19. Her ser de på størrelsen på barnet, plassering av morkake og om det er flere barn der inne. De gjennomgår grundig minis organer. Dersom det oppdages avvik ved ultralyd, blir du henvist videre til en spesialist. Heldigvis er ultralyd som oftest en veldig spesiell og hyggelig stund, hvor du får stifte nærmere bekjentskap med den lille huleboeren i magen <3
Mini i magen: Kan suge på tommeltotten sin og holde seg selv i hånden. Mini begynner å få tydeligere ansiktstrekk.

Gravid 4 (17-22)

Uke 18
Livmoren har nå vokst seg opp omtrent halvveis til navlen din. Kroppen begynner allerede med forberedelser til fødsel: kjønnsleppene blir mykere og fyldigere, skjeden blir lengre, videre, mer elastisk og mer blodfylt. Kanskje har du mer utflod enn normalt? Det er helt vanlig, men vær obs på at den ikke skal lukte vondt.
Mini i magen: Har begynt å gripe tak i navlesnoren og føle pulsen gjennom den, og kan kjenne varme fra fostervann og føle den glatte fostervannssekken.

Uke 19
Er det en liten mage der? Nå kan det være vanskelig å skjule magen for omgivelsene. Kroppen har et økt kaloriforbruk, så spis litt ekstra dersom du holder et normalt aktivitetsnivå.
Mini i magen: Koser seg med solide, daglige treningsøkter inne i livmoren, dette for å trene opp musklene i kroppen sin. Kjenner du det? Mini reagerer på vibrasjoner som forplantes i fostervannet, som høy lyd.

Uke 20
Gratulerer! Du er halvveis <3 Magen vokser og koser seg. Den økte størrelsen på magen gjør at huden strekkes, som igjen kan gi litt ubehag og kløe. Noen synes det lindrer med en god fuktighetskrem eller olje. Dersom kløen blir intens og holder deg våken om natten, ta dette opp med jordmor/lege.
Mini i magen: Begynner å trene opp de små, finjusterte musklene, som øyemusklene. Små minijenter har nå anlegg til eggceller i eggstokkene sine.

Uke 21
Har du fått en hilsen fra mini inne i magen ennå? Sannsynligvis vil du ha kjent bevegelse fra mini nå. De første bevegelsene kan minne om luftbobler som sprekker eller små sprell fra en fiskehale. Dette skjønner du kanskje ikke hva har vært før de større sparkene kommer. Så spennende! Om morkaken ligger foran, kan det være du kjenner bevegelse litt senere.
Mini i magen: Har blitt ca. 20 cm lang. Lungene utvikles stadig for å kunne tåle livet på utsiden av den trygge livmoren. De trenger fortsatt flere uker med utvikling før de er klare.

Uke 22
Livmoren vokser seg oppover, og presser indre organer oppover og ut mot siden. Det er vanlig å få plager som halsbrann og sure oppstøt, pga lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør slakkes som følge av hormonpåvirkning. Det er minst like vanlig å oppleve at fordøyelsen går tregt, også grunnet hormonpåvirkning. Visste du at jevnlig trening kan hjelpe mot dette?
Mini i magen: Fostervann svelges og tisses ut. Mini begynner nå å produsere bek (den første avføringen) i tarmene. Dette skal normalt tømmes etter fødselen.

 

gravid ventetid.jpg

 

Gravid 5 (22-28)

Uke 23
Hormonpåvirkning kan gi sprengte blodkar i ansikt eller på bena. Økt pigment gjør at du blir brunere enn ellers, men husk beskyttelse i sola for pigmentflekker.
Mini i magen: En liten bylt på ½ kg tomler rundt i livmoren din! Håret på hodet begynner å vises.

Uke 24
Vektøkning vil kjennes på kroppen, ta hensyn til dette. Muskel-venepumpa i leggene dine jobber tregere enn ellers, som kan gjøre det vanskeligere å pumpe blodet tilbake til hjertet. Det er derfor ikke uvanlig med hovne bein om du står mye. Få inn tåhev-øvelser daglig og legg beina høyt, så kan du hjelpe mot dette. Denne perioden er det også mange som merker sine første kynnere, altså at magen strammer seg når du er aktiv eller stresser. Dette er livmorens muskler som trener seg opp til fødselen.
Mini i magen: Den lille reagerer på sanseintrykk, så nå kan du gjerne synge en sang for lille <3 Mini ser helt ferdig ut, som et bittelite miniatyrmenneske. Om mini skulle komme ut nå, vil helsevesenet gjøre alt de kan for å redde babyen.

Uke 25
Dersom du er i jobb, er dette tiden for å søke permisjon. Søknadskjema finner du på nav.no. Her finner du også søknadsskjema for fødselspenger.
Mini i magen: Fra denne uken skal du kjenne daglige bevegelser fra barnet ditt. Ta kontakt med fødeavdeling om du opplever annet.

Uke 26
Strekkmerker! Du har sikkert hørt om dem, og kanskje har du noen selv? Mange gravide får dette pga strekk av huden, både på bryst, mage, hofter, lår. Det kan virke lindrende å smøre med en fet krem/olje, men det er uvisst hvor mye dette forebygger. Husk, strekkmerkene blekner med tiden! Se på dem som et bevis på hvilket under du bringer til verden.
Mini i magen: Huden er ikke lenger så gjennomsiktig og dekkes nå av hvitt fosterfett som skal beskytte mot uttørking.

Uke 27
Kroppen gjennomgår en enorm endring på kort tid gjennom graviditeten. Tenk hva den voksende magen gjør med kroppsholdningen din. Forebygg rygg- og bekkenplager med å holde deg aktiv og tren viktig muskulatur i mage, rygg og sete. Husk at de dype magemusklene er intakt og bør trenes gjennom hele graviditeten, disse er ypperlige til å hjelpe ryggen din med graviditetens belastning. Bruk dem!
Mini i magen: Har du begynt å merke minis søvnmønster? Husk at du skal kjenne bevegelse hver dag. Er det rolig i magen, ta et glass kald, sukkerholdig saft, se om det blir noe sprell av dette. Igjen, ta kontakt med fødeavdelingen om du ikke kjenner bevegelse.

Uke 28
Noen kan allerede nå merke at det kommer råmelk ut fra brystene. Dette er kroppen din som forbereder seg til amming. Fortvil ikke om du ikke opplever dette, det har ingenting å si for senere melkeproduksjon.
Mini i magen: Mini har vokst seg til vekten av en melkekartong. Dersom mini skulle komme til verden nå, er det en stadig større mulighet for overlevelse.

Gravid 6 (28-32)

Uke 29
Livmoren flytter seg stadig oppover og mini trykker mot organene dine. Det kan være ubehagelig, men er ikke farlig. Hovne bein og armer er normalt.
Mini i magen: En framtidig fotballspiller? Det er mer kraft i sparkene, og du kan få deg noen ubehagelige småspark fra innsiden.
Mini i magen: Mini har god plass til den daglige trimmen sin. Kulest er det å trimme litt ekstra når mamma skal sove ;)

Uke 30
Fødselen nærmer seg. Har tankene begynt å vandre mot selve dagen? Når du er klar for deg, oppsøk informasjon, og meld deg gjerne på et fødselsforberedende kurs nær deg.
Mini i magen: Øynene åpner seg og øver seg på å fokusere. Øyenbryn og øyenvipper er ferdig utvokst.

Uke 31
Hormonpåvirkning gjør leddbånd og muskler mer tøyelige, som er et tegn på at fødselen ikke er langt unna. Dette for at mini skal kunne få plass til å passere gjennom fødselskanalen. Daglige kynnere er ikke unormalt. Dersom de øker i hyppighet, er smertefulle eller ikke roer seg i løpet av 30 minutt ved aktivitetsendring; ta kontakt med jordmor.
Mini i magen: Mini får mindre boltreplass, og må eksperimentere med ulike stillinger. Dette merker du ved at magen endrer fasong. Mini skal nå vokse, utvikle muskelstyrke og øve på å trekke pusten fram mot fødsel. Har du kjent rytmisk banking i magen? Da er det mini som ligger å hikker.

Uke 32
Babyens hode begynner å bevege seg nedover i bekkenet, og gir derfor en klem på urinblæren din. Dette resulterer i at du må tisse i tide og utide.
Mini i magen: Finner veien nedover i bekkenet. Noen stuper ned med hodet, mens andre setter seg med rumpa ned. Om mini skulle hilse på nå, må den sannsynligvis starte livet i en kuvøse, men det er ingen fare for overlevelse om mini ellers er frisk.

Gravid 7 (32-36)

Uke 33
Kontrollene mot fødsel blir tettere, dette for at graviditeten blir en stadig større belastning for kroppen. Unngå langvarig ryggleie, da livmoren kan presse på venen som fører blodet tilbake til hjertet, og du blir svimmel og uvel. (Vena cava inferior syndrom). Hvil gjerne et par ganger om dagen i sideleie med en pute mellom knær og ankler. Finn en fin balanse mellom hvile og aktivitet.
Mini i magen: Åh, det begynner å bli trangt i magehulen. Kanskje ser du konturen av en hånd eller en fot presser fra innsiden?

Uke 34
Drømmer du om fødsel? Dette er veldig vanlig. Heldigvis er man ikke sanndrømt.. Men drømmene kan være en fin forberedelse mot fødsel likevel.
Mini i magen: Mini kan registrere forskjell på lys og mørke. Om du kiler den lille foten som presser fra innsiden, så vil mini trekke til seg foten. Det er utrolig koselig å kunne begynne å kommunisere med babyen din <3

Uke 35
Nå er magen på det høyeste. Ofte sparker mini mye på samme sted, dette kan kjennes ømt innvendig. Akkurat som et innvendig blåmerke.
Mini i magen: Legger på seg ca. 250 g per uke.

Uke 36
Om du ikke har deltatt på et fødselsforberedende kurs, kan det være lurt å få en omvisning på fødeavdelingen. Dette hjelper i forberedelsene, og gjør det enklere for dere når dere først skal inn for å føde. Det er greit å orientere seg om inngang (både på dag og kveld) og parkering.
Mini i magen: Endelig er mini ferdig utviklet! Nå står det kun igjen en herlig fetekur for å gjøre seg klar til livet utenfor livmoren.

 

gravid babyklær.jpg


Gravid 8 (36-fødsel)

Uke 37
Permisjonsstart for deg som er i arbeid! Forbered deg på at fødselen er nært forestående. Pakk fødebagen om du ikke allerede har gjort det. (Les artikkel på startsiden vår om tips til fødebagen). Det er helt normalt å være i redebyggermodus.
Mini i magen: Det er trangt om plassen, og bevegelsene endrer seg. Ta kontakt med fødeavdelingen om bevegelsesmønsteret skulle endre seg veldig eller bevegelse reduseres betraktelig.

Uke 38
Hva skulle man ikke gjort for en god natts søvn? Det kan være vanskelig å finne en god stilling for å sove godt om natta. Kanskje må du også opp på toalettet opptil flere ganger? Utnytt permisjonstiden til å ta deg en liten dupp på dagtid om natten har vært ille.
Mini i magen: Du er ved termin, så barnet kan fint komme nå <3

Uke 39
Mini presser ned mot bekkenet, dette kan medføre ubehag og en følelse av av barnet er på vei ut. Særlig ubehag kan det bli når mini rører på hodet. Dette er ikke farlig, det er et ledd i modningen av livmorhalsen.
Mini i magen: Øver seg på å puste. Drikker ca. 3 liter fostervann per dag, og tisser det ut igjen.

Uke 40
Unngå å prøve alle kjerringråd for å sette igang fødselen. Bruk heller tiden på å samle krefter og hvile godt til fødselen. Ved god hvile og ro i kroppen, vil hormonet oxytocin stimuleres, og dette kan bidra til at fødselen kommer i gang.
Mini i magen: Har du kjent liv i dag? Dette er fortsatt like viktig. Snart møtes dere <3

Uke 41
Alle gravide skal inn på kontroll etter uke 41, og noen er allerede satt i gang.
Mini i magen: Mini har omtrent 7-doblet lengden sin og veier ca. 200 ganger mer enn i uke 12.

Uke 42
Ingen fødsler skal settes i gang senere enn dette.

 

nyfødte tåfiser.jpg

 

Mini i magen: Dersom mini fødes nå, kan huden være tørr og skrukkete. Dette pga mye av det hvite fosterfettet har gått av og blitt blandet med fostervann.